Как „Хамас“ преодолява „Железния купол“ на Израел

„Хамас“ започна да използва нови тактики при обстрела на Израел за да преодолее „Железния купол“, който брани еврейските градове. 
По време на едноседмичните атаки израелската ПВО свали около 2000 ракети, изстреляни от ивицата Газа. Палестинските милиции в ивицата разполагат с арсенал от над 30 000 ракети. Според разузнаването на израелската армия, в арсенала на „Хамас“ по време на началото на обстрела е имало от 10 до 15 хиляди ракети. Повече от 2300 от тях вече са изстреляни срещу Израел. 
Представители на израелските ВВС съобщават, че самолетите са унищожили над 30 цеха в Газа, в които се сглобяват ракети. Смята се, че „Хамас“ вече е сериозно затруднен да сглобява ракети.

Откъде Хамас се снабдява с ракети? 

Повечето от ракетите, намиращи се в ивицата Газа, са били там още през 2014 г. Част от арсенала обаче е модернизиран по-късно – след 2019 година.
Палестинското съпротивително движение получава оръжие и боеприпаси от Иран и други съюзници. Ивицата Газа е под обсада: районът е блокиран както от море, така и от суша. Т.е., доставките са били пренасяни контрабандно или през пристанища, или през египетската граница между Синай и Газа.
Но „Хамас“ има и собствено производство в Газа – на боеприпаси и ракетни системи, макар и не от най-модерния модел. Благодарение на собствените си разработки движението „Хамас“ в момента разполага с разнообразна гама от ракети. Те включват P-160, M-302D и M-302B с обхват до 160 км. Това позволява на палестинските бойци да нанасят удари от ивицата Газа, например, към Хайфа, който е разположен в северната част на Израел.

По-важно е защо „Хамас“ успява да пробие системата на ПВО на Израел.

Палестинското движение разполага в арсеналите си с ракети, които се изстрелват от пусковата установка Buraq 100. Тя може да бъде разположена и под земята, а обхвата й е малък – до 100 км. Това обаче е съвсем достатъчно, за да бъдат поразени повечето градове в Израел. Ракетите J-80, M-75, Fajr-5 могат да ударят три критични цели: Тел Авив, летище Бен Гурион и Йерусалим. Всички тези точки се намират в засегнатата зона на разстояние не повече от 70-80 км от линията на контакт на страните.
Израелската армия използва системата за противовъздушна отбрана „Iron Dome“. Тя, разбира се, е способна да прихване много цели. Хамас обаче се е научил да преодолява израелската отбранителна система чрез залпов пуск на много голям брой снаряди. Израел успя да свали 90% от ракетите, останалите все пак достигат целите си.
За да обстрелват територията на Израел, бригадите Izz al-Din al-Qassam, военното крило на „Хамас“, изстрелват неуправляеми ракети в залп от 100 или повече единици едновременно. Веднага след пуска, те се засичат от израелски радари за ПВО, идентифицират се като опасност и се задействат средствата за защита. Но срещу 100 ракети, дори „Iron Dome“ се задъхва. 
Но има и нещо друго. През последните часове „Хамас“ започна да използва не само неуправляеми ракети, но и

„дронове камикадзе“, заредени с експлозиви.

Заедно с неуправляемите ракети, бойците на „Хамас“ използват безпилотни летателни апарати (БЛА), които са аналози на „Qasef“, които пък са в експлоатация и при йеменските хути. Тяхното предимство е малкия размер, способността да летят на малка надморска височина, което затруднява откриването на тези дронове. 
Израел учи урока в движение. В момента за неутрализиране на дроновете се използват изтребители F-16.
Включването на авиацията е скъпо начинание, но засега само такива средства за реагиране могат по някакъв начин да компенсират заплахата, която представляват „безпилотните камикадзе“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: