Засилени мерки за сигурност влязоха в сила във Вашингтон

Блокирани улици, Вашингтон

Засилени мерки за сигурност влязоха в сила във Вашингтон във връзка с данни на Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ за планирани въоръжени протести в столицата и по цялата територия на страната в дните преди церемонията по встъпване в длъжност на новия президент Джо Байдън (20 януари). В бюлетин на ФБР за вътрешно ползване се казва, че въоръжени протести са планирани във всички 50 щатски столици от 16 януари до 20 януари, и във Вашингтон от 17 януари до 20 януари“. Засега такива протести няма, но блокирането на Вашингтон е факт.

Между 15 000 и 25 000 войници от Националната гвардия са разположени в столицата на САЩ – около 10 пъти повече от наличните войски на страната в Афганистан. За момента мисията на военните се ограничава до логистична подкрепа на местната полиция и те ще бъдат оторизирани „само в краен случай“ да извършват арести, ако ситуацията излезе извън контрол. Десетки улици в центъра на града са затворени за движение. На места булевардите са преградени. Конгресът е ограден с бодлива тел. По автобусните спирки са поставени снимките на издирвани американци-екстремисти. Полиция проверява документите дори на излизащите от града.

Всеки ден се съобщават за “подозрителни ситуации”. Тази сутрин полицията задържа мъж, който се опитал да влезе в охраняемата зона в центъра на Вашингтон, предаде CNN като добави, че задържания е имал оръжие и е бил от друг щат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: