Борисов е на земята и си брои сам

Борисов е в ролята на боксьор, който току що е свален на земята и сам си брои до десет. По-скоро адът ще замръзне, отколкото ГЕРБ да състави правителство, заяви в предаването на „Сега“ „Опозиция“ зам-главният редактор на вестника Петьо Цеков. Твърденията на ГЕРБ, че са победители на изборите и са незаобиколим фактор са приказки точно на зашеметен боксьор. В изборите победител не е първият, а този, който успее да състави стабилно парламентарно мнозинство и да излъчи действащо правителство, а резултатите на ГЕРБ не са повод за гордост – това бяха най-лошите резултати, които досега е постигала първата политическа сила.

През следващите дни е изключително важна ролята на президента Румен Радев, смята Петьо Цеков. Целият смисъл на парламентарната въртележка, която започва тези дни, е да се стигне до стабилно, а не до служебно правителство. Конституцията нарочно пропуска срока, в който трябва да стартира раздаването на мандатите – за да може чрез консултации да се стигне до действащо правителство.

Напълно е възможно да се стигне до нови избори и това е желанието на всички малки партии, които не успяха да влязат сега в НС, както и на всички големи партии, вкл. БСП и ГЕРБ, които постигнаха слаби резултати. След нови избори ситуацията ще бъде различна, може би електоралния теч от ГЕРБ към „Има такъв народ“ ще продължи, може би ще влязат и нови играчи в НС, но никой не може да гарантира, че ще има ясно мнозинство.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: