Политическите брокери се готвят за вторичното разграбване на страната

Петьо ЦЕКОВ, „Сега“


Вицът започва така: Една сутрин слънцето напекло, а ГЕРБ и ДПС – управляващи и опозиция, плеснали с ръце и решили да възстановят световната справедливост като ударят през ръцете гадните приватизатори от зората на демокрацията… Всъщност, това е целият глупав виц.
Съвпадението на дневния ред, който власт и опозиция се опитват да лансират пред обществеността, е нещо като Парад на планетите – възможно е, случва се рядко, не вещае нищо добро и хората се плащат от него. В Германия или някъде другаде леви и десни може да работят заедно, но такива моменти на единение на политическите елити, на междупартийна любов и законодателна хармония не са характерни за България. Те са подозрителни. В такива моменти първият въпрос е дали играчите пред нас наистина представляват управляващи и опозиция, или просто всички са във властта. Защото когато

всички са във властта, народът е в опозиция

Факт, няма какво да го увъртат – от доста време ДПС дава пределно ясно заявки за влизане в управлението като младши партньор на ГЕРБ. Председателят на АЛДЕ в ЕП Ханс ван Баален дори заяви пред „Сега“, че ГЕРБ допусна грешка като не избра ДПС. Движението е абсолютно готово да подкрепя Борисов и досега не е подписало споразумение за разбирателство само защото клетите Патриоти ги изпревариха. Хората на Доган отдавна работят в тази посока. В последните години те безрезервно подкрепиха ГЕРБ по изключително ключови въпроси като – подмяната на съдебната реформа, атаката срещу пряката демокрация, гласуването на заема за 16 млрд., фамозната поправка в закона за НСО, която разшири прекомерно кръга на охраняваните за сметка на данъкоплатеца лица и т.н. Цялата масивна и фронтална атака срещу КТБ бе съвместно дело на ГЕРБ и ДПС. Но не само – Движението не се държеше като опозиция и по важни, и по второстепенни въпроси – избора на Мая Манолова за омбудсман, избора на подуправители на БНБ и т.н. – всичко се случваше като ДПС гласуваше заедно с ГЕРБ.
Накратко – няма

нищо чудно, че ГЕРБ и ДПС работят заедно в парламента

Темата също не е неочаквана – голяма част от България бе приватизирана от СДС и БСП, през онези смътни и крадливи времена Бойко Борисов бе в ИПОН, а ДПС не бе допуснато до тази специфична трапеза, при тях първоначалното натрупване на капитал се случи по-късно. През всяка една от последните години Борисов говори за ревизия на прехода – миналата година даже обяви, че е възложил на МВР и ДАНС да проверят всички приватизационни сделки на прехода – вероятно са му написали кой какво държи и от коя партия е. Докладът май бил пратен и на главния прокурор Сотир Цацаров, но това не е много сигурно, защото от там няма ни хък, ни мък.
Конституционният въпрос обаче очевидно е по-голям от преформатирането на властта. За да тръгнат по каквато и да е писта, промените в основния закон се нуждаят от поне един ляв глас. Бъдете сигурни, че алтернативната коалиция /ГЕРБ+ДПС/ имат този глас в ПГ на БСП. Но те искат този глас да е на Корнелия Нинова. Общите действия между основните политически сили – мечта за много георгигерговци, а и на самия Бойко Борисов – биха покрили с плътен слой прахоляк и без това непрозрачната политическа действителност в татковината.

Ще се хване ли Нинова на въдицата – ще видим.

По-интересно е какво ще стане, след като падне мракът.
Ще стане това, което е ставало във всяка държава в преход – след криминалното първоначално натрупване на капитала през раздържавяването ще последва контрапроцес, водещ до вторично преразпределение на активите. Т.е. след първоначалната кражба би могъл да последва само нов грабеж. Затова не е случайно, че промените в Конституцията вървят паралелно със също толкова фрапиращ закон, имащ за цел да анулира всички сделки на фалиралата КТБ, които са се измъкнали по някакъв начин от ръцете на един корпулентен бизнесмен и депутат. Не е случайно, че сделките на издателят на „Капитал“ Иво Прокопиев присъстват във всяка една дописка за конституционните промени, която се пише във всеки един жълтокафяв вестник. Отборът на задружните политици си има конкретни врагове и интерес представляват конкретни сделки, а не възцаряването на мир и хармония. Заради апетитите към тези конкретни сделки, ГЕРБ, ДПС, а вероятно и БСП ще посегнат на конституцията и ще финализират вторичното разграбване на страната.
Когато падне мрака, поне ще ви просветне за едно –

интересът клати феса,

търговският интерес на политическите брокери е по-силен от всякакви политически принципи и морал. Важно е да се преразпределят фабриките и остатъците от КТБ. Какво от това, че само преди няколко години Йордан Цонев казваше за премиера: „Основателят на СИК е Бойко Борисов. Той е мутра. Казвам го от тази трибуна и изобщо не се притеснявам“. Ама чуждите инвеститори щели да се разбягат? Много важно – друг ще ги смени и толкоз! И този друг ще е наш човек, политически опитомен, закърмен с обществени поръчки и охранен с еврофондове.
Желанието да се вземе завода на врага е по-силно от уважението към конституцията, която в случая се ползва само като тефтер, в който може да се добави удобен текст.
Момент! Да не би да защищавам онези, които и през масовата, и през касовата приватизация обраха труда на хората? Не, разбира се. Само напомням, че същата тази законодателна власт подари заводите на назначените милионери. Същата изпълнителна власт не упражни контрол върху приватизационните сделки. Същата съдебна власт не спря кражбите навреме. И сега, 25 г. по-късно те казват: „Нека да започнем отначало. Нека да тръгнем на чисто. Да завъртим рулетката отново“. Не вярвам на такива идеи и на такива хора. От тях може да очакваме само едно – накрая да ни раздадат отново приватизационни бонове…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: