Последният ден на Биби

Израелският мултимилионер и ръководител на партия „Ямина“ Нафтали Бенет обяви, че ще се присъедини към парламентарната коалиция, сформирана от опозиционния лидер Яир Лапид. Ако коалицията бъде сформирана, действащият премиер Бенямин Нетаняху ще бъде в опозиция за първи път от 12 години.

Драмата на десните партии

През последните две години в Израел имаше четири предсрочни предизборни кампании за израелския Кнесет, последната от които приключи на 23 март. На тези избори никой не успя да получи мнозинството в 120-членния Кнесет, включително Нетаняху, който е лидер на „Ликуд“. Така се получава, тъй като Кнесета е изключително фрагментиран – парламентарни места са разпределени между представители на 13 партии; като правило никой от тях не постига абсолютно мнозинство, така че правителството се формира чрез създаване на трудни коалиции.
На последните избори през март „Ликуд“ на Нетаняху победи, тя получи 30 места в Кнесета и имаше първа право да сформира следващото правителство. Опитите обаче се провалиха, традиционните съюзници на „Ликуд“ – религиозни и националистически партии – не подкрепиха „десния блок“. 
С оглед на тази ситуация Нетаняху дори реши да започне преговори с ислямските арабски партии, обединени в „RAAM“ – „Арабски списък“, с което си навлече гнева на обичайните си партньори от ултранационалистическия „Шас“.
Според наблюдатели отчаяните опити на действащия премиер да остане на власт са свързани с разследванията, които текат срещу него по обвинения в измама, подкуп и злоупотреба с длъжност. Като ръководител на правителството Нетаняху бе пазен от своя имунитет.

„Ново дясно“

След като лидерът на „Ликуд“ не успя да сформира правителство, израелският президент Реувен Ривлин даде на Яир Лапид четири седмици да създаде своята коалиция. Този срок изтича на 2 юни.
Проблемът е, че блокът срещу Нетаняху е твърде пъстър. В допълнение към „Йеш Атида“, той включва леви партии, крайнодесни партии и арабите. Към днешна дата Лапид сключи споразумение с три партии и присъединяването на Нафтали Бенет ще позволи на този блок да получи повече от 60 места в парламента.
„Възнамерявам да направя всичко възможно да сформирам правителство на националното единство заедно с моя приятел Яир Лапид, така че с Божията помощ заедно да изведем страната от опашката и да върнем Израел в предишния му курс“, каза Бенет по време на обявяване на присъединяване към нова коалиция.
„Ямина“ се състои от ултрарелигиозни и националистически евреи. Лидерът на партията е за изграждането на нови еврейски селища на Западния бряг. Преди това той се обяви за премахването на ислямисткото палестинско движение Хамас в ивицата Газа. С оглед на това Организацията за освобождение на Палестина обяви, че бъдещото правителство ще стане „крайно дясно“ и курсът му няма да се различава много от политиката на предишната администрация.
В сряда Бенет и Лапид трябва да потвърдят сделката след което ще имат седмица, за да получат вот на доверие от парламента. Освен това двамата политици се разбраха как ще поделят властта – Бенет ще бъде министър-председател 2 години, след това Лапид ще властва 2 години.

Отчаяната борба на Нетаняху

Настоящият ръководител на израелското правителство определи речта на Бенет като „измама на века“, тъй като преди това политикът беше обещал да не сътрудничи на Лапид. Освен това Нетаняху обяви, че новата коалиция представлява заплаха за сигурността на Израел.
„Какво ще даде това на Израел? Как ще изглеждаме в очите на враговете ни? Какво ще правят в Иран и Газа? Какво ще кажат в правителствените зали на Вашингтон? Такова правителство представлява опасност за Израел и за бъдещето му“, каза Нетаняху възмутен.
В телевизионна реч ръководителят на „Ликуд“ обвини Бенет в предателство на дясното крило и призова крайнодесните партии да не се присъединяват към това „ляво правителство“.
Нетаняху предложи алтернативен вариант, което включва негов съюз с Бенет и лидера на дясната партия „Тиква Хадаша“ Гидеон Саар. В съответствие с това подреждане Саар ще получи поста министър-председател за 15 месеца, след което Нетаняху ще заеме мястото му за две години. Бенет получава останалите девет месеца.
Шефът на „Тиква Хадаша“ обаче почти веднага отхвърли това предложение, като заяви, че основната му задача е да отстрани Нетаняху от властта заради неспособността му да реши проблема с Газа.

Краят на Биби?

Съществува теоретична възможност Бенет и Лапид по една или друга причина да не се съгласят и да сключат сделка до 2 юни. В този случай Израел ще има пряк път към петите предсрочни избори за Кнесет.
Дотогава Нетаняху ще се стреми да убеди членовете на новосформираната коалиция да се оттеглят от нея. Ако обаче тези усилия не успеят и премиерът премине в опозиция, той ще се опита да играе върху дълбоките разногласия, които така или иначе съществуват между обединените партии. Освен ако, разбира се, преди това той не бъде изпреварен от израелското правосъдие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: