Go to ...

petyotsekov.com

on YouTubeRSS Feed

07/12/2019

Борисов не иска да си отиде като останалите маскари


Най-накрая забелязах, че сме в предизборна кампания. Знам със сигурност, че в нея участват Ангел Джамбазки от ВМРО, Валери Симеонов и аптекаря бензинджия Веселин Марешки, щото техните постери са залели страната от София до Варна. Тези хора гостуват денонощно в телевизора, така че нямаше как да не ги видя.

Има обаче още един човек, който като пчеличка работи по кампанията, даже без да е кандидат – Бойко Борисов. Честно казано, въобще не ми е интересно дали министър-председателят трябва да използва държавни коли, хора и средства по откровено предизборни мероприятия. ЦИК вече бе питана от БСП и не установи нарушения от страна на министър-председателя. Хич не е важно дали някъде Борисов е записан като шеф на коалиционния предизборен щаб, за всички е ясно, че той е шеф само на предизборна коалиция.

По-интересно е защо Борисов, който през последната година активно работеше по имиджа си на глобален или поне на европейски политик, сега се самообяви за „дете на народа“ и тръгна, клетия, по села и паланки.

Защото така се наложи

Кризата около „Апартаментгейт“ удари тежко ГЕРБ. Цветан Цветанов бе прокуден от парламента, но му бе оставен постът на главен предизборен диригент. Намесата на Борисов ясно показва, че Цветанов в момента не си върши качествено и тази работата. Е, щом няма кой да свърши работата, Борисов реши, че този път няма да „хвърли кърпата“, и се зае сам с рекламата на ГЕРБ. Малко ли е това? В рамките на 9 месеца Борисов смени 7 министри, което прави около 40% от състава на кабинета. Предадоха го депутати, зам.-министри, шефове на възлови агенции – заради съмнения за корупция или заради некадърност – поводи бол. Румен Порожанов бе седмият министър, който си тръгва през последните 9 месеца. Какво да направи Борисов, освен да поеме предизборно на ръчно управление ГЕРБ – партията, която създаде с двете си ръце от нищото и която така или иначе не може да функционира без тежката му дума.

Ако сте забравили – месецът започна с едно участие на Борисов в „Панорама“, в което почти на фалцет обясняваше как всички „апартаментчици“ са го подвели и ще си платят за това – или парите ще бъдат върнати, или имотите ще бъдат конфискувани. Борисов бе видимо ядосан: „Яд ме е на партията“. С това участие Борисов напомни, че той е ГЕРБ и няма нищо друго в ГЕРБ извън него. А, да – и че никой друг не му е необходим, за да спечели каквито и да е избори.

През следващите дни тази лема бе потвърдена –

цялата кампания бе съсредоточена в обиколките на Борисов

През всичките тези дни Борисов загуби само няколко часа – за да отиде във Варшава за честванията на 15-годишнината от присъединяването на Полша към ЕС и да участва в Сибиу в срещата на върха на държавните и правителствените ръководители на страните – членки на ЕС. През останалото време той бе на предизборната нива. Скита немил-недраг и разнася основното послание на ГЕРБ, а то е, че България е инвестиционен рай, в който работниците не си мърдат пръста, ако не им дадат начална заплата от 1400 лв., той е велик строител на съвременна България, а БСП е убила дядо му и за нищо друго не става.

Къде не отиде? Навсякъде! Провери напредъка на ремонтите по виадуктите на АМ „Тракия“ и установи, че се работи без почивка. Обеща агне, а на Гергьовден си изпълни обещанието – донесе тавите. Посети Военновъздушната учебна база „Георги Бенковски“ и обеща да бъде възстановено Военновъздушното училище. Лично наблюдава приготовленията за папската визита в Раковски, а след това бе активен участник в нея – посрещна пръв папата и дейно преразказваше разговорите си със Светия отец – споделил виц, разказал за киселото мляко в Аржентина, дал му напътствия за строежите на магистрали и т.н.

Един ден Бойко се появи в пловдивски парк и увери жителите на район „Северен“, че няма да се допусне застрояване. После обърна внимание на Ямбол – установи, че пациентите на Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Пантелеймон“ се пренасят на ръце, и накара Министерския съвет да отпусне 27 милиона лева за довършване на ремонта на болницата. Педиатричната болница го помоли за помощ, даде й 3 млн.

Освен в „Панорама“ гостува и в „Лице в лице“, където също не пропусна да се скара на БСП и Румен Радев („тоя не ща да му казвам името, говори глупости“), който

видимо му е трън в петата

Отиде в Кърджали, където не само поздрави мюсюлманите с настъпването на Рамазан, но и откри турски завод, който ще произвежда тръби за автомобилите. Скара се на турския посланик Хасан Улусой за изучаването на турски език, пи кафе със селяните в Козлец, но не забрави и християните в района – посети манастира „Св. Йоан Предтеча“ в Кърджали. После отскочи до Русе, където разгледа немския завод на „ВИТТЕ Аутомотив“, който работи от почти две години. И отбеляза, че българските работници са с 20% по-производителни от чешките работници, примерно.

По това време Борисов обеща още

– мост над Дунав при Свищов-Зимнич;

– разширение на Дунав-мост 1 при Русе. (Румънците малко се дърпали, щото „оттатък са тресавища, блата..“);

– още един турски завод за авточасти, но във Враца – с 1000 работни места;

– до 1-2-3 г. АМ „Хемус“ да стигне до Русе – Бяла. „За 2-3 години Северна България ще е друга“;

– в ускорени темпове да се проектира отсечката Русе – Бяла;

– след като се завърши околовръстното на Габрово, да се почне същинската работа по тунела под Шипка. ,,Хората не знаят какви грандиозни строежи се правят там“;

– да тръгне интерконекторът при Кирково (чака се само Ципрас да намери свободен ден в календара си, вероятно на 20-и);

– „Като си имаме и на нашия газов хъб „Балкан“ от четири-пет източника милиарди кубически метра – от Азербайджан, от Русия, Гърция, от американска страна…“. Хъб си нямаме, но…

Навсякъде, където мине, Борисов

говори за управлението си като за инвестиционен рай

Разправя: „откриваме два завода за един ден“, въпреки че от всички изброени неща има една нова и реална инвестиция – турският завод в Кърджали, а всичко останало е насочено към средното бъдеще. Например интерконекторът, който ще открива на 20 май с Ципрас, също е намерение – засега е ясен доставчикът на тръбите, но не и строителят. Заводът в Русе, който уж откри миналата седмица, всъщност работи от години. Край Габрово наистина се строи, но не тунел през планината. Нов мост над Дунав ще има някой ден, инвестиция във Враца – дай Боже, хъб – също, а може би и магистрала „Хемус“ ще стигне до Плевен скоро. Ама наистина, нали идват избори, може спокойно да приказваме за тези неща като за обекти пред финализиране.

Борисов ясно съзнава това, но очевидно разчиташе на милиардната инвестиция на „Фолксваген“, която трябваше да стане факт точно преди 26 май и да бъде черешка на предизборната надпревара. Но не би. Провалиха се и европейските пари в софийския завод за боклук.

И така – лидерът на ГЕРБ очевидно е решил

да поеме лична отговорност за тази кампания

Разбира се, има кандидати на ГЕРБ и те обикалят страната – наскоро бяха в Тетевен, Доспат, Девин и Сърница, но това е несравнимо с облъчването, което прави Борисов. И Цветанов участва, да не кажете нещо – игра хоро в Черниче, посети гимназия в Разлог, видя се с някакви хора в Банско и откри детска площадка в Добринище. Обеща на Перущица да заприлича на Стамболийски. Надявам се, че се вижда разликата в мащаба.

Може би решението на Борисов да се включи активно в кампанията кореспондира не само с отчаянието му от събратята му в ГЕРБ, но и с откровението му: „Изкарвам си мандата, отивам си в Банкя и давам път на млади хора“. А най-вероятно е част от обещанието му: „Няма да си отидем като маскари“. Разбира се, личното ангажиране на Борисов в изборите може да донесе негатив за него. Преди време обеща предизборно да подаде оставка при загуба и трябва да го направи. Сега Борисов превръща евентуалната загуба на еврокандидатите си в свой личен политически минус.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *