В Африка на това му казват диктатура! А Монтескьо е глупак!

ПЕТЬО ЦЕКОВ
www.segabg.com

От парламентарния ажиотаж около оставката на председателя на парламента Димитър Главчев и светкавичния избор на неговия заместник Цвета Караянчева е важно да извлечем една поука. Тя е следната – Шарл дьо Монтескьо е голям глупак. Този объркан барон е писал някакви тежки простотии за някакво разделение на властите. Велика България доказа в петък на това перукирано франсе, че такива безумни неща няма как да се случат в благоденстващата ни татковина.

В петък сутринта богоподобният Бойко Борисов, ограничен от невзрачната ни конституция до глава на изпълнителната власт, влетя в парламента (законодателна власт), нахлу на заседание на Председателския съвет и нареди на шефа на НС Главчев да си стяга багажа. Веднага след това премиерът посочи новия председател на парламента. Да повторя за по-голяма яснота – премиерът уволни шефа на парламента и избра наследника му. И изречение за посолствата на страните -членки на ЕС – когато в Африка генерал-премиер свали председателя на парламента, това се нарича преврат…

Така от голямата стая в храма на закона излезе регистриран одитор, дипломиран експерт-счетоводител и влезе… проектант, машинен инженер. Красота…

Защо така постъпи Борисов? Много ясно – защото може

Защото го избрахме, защото го търпим и т.н., защото за нас не са важни такива подробности от пейзажа като разделението на властите. Ние вече дори не обсъждаме такива неща.

Да не пропуснем другите власти. Усетила голямата амплитуда на земетресението, третата власт – съдебната, мъдро се покри в петък. Някои казват, че имало четвърта власт, медийната, но аз не вярвам на такива слухове, защото повечето медии възприеха случващото се като нещо напълно нормално и дори ръкопляскаха на мъдрия премиер.

За вас всичко това с разделението на властите може би не е проблем. Може би сте свикнали. „То така си беше“. Може би някой ще обясни как тази територия не може да се управлява по друг начин. На всичкото отгоре мнозина българи и преди, и сега мечтаят за „силна ръка“, за бос на държавата, който да дойде и да ни оправи целокупно и поотделно. Свикнахме някой отгоре да ни казва какво да правим. И ако е зает с нещо важно в Западните Балкани, Близкия изток или тям подобни и нищо не ни е казал – да не правим нищо. Проблемът е, че тази мечта няма нищо общо с цивилизационния избор, който уж приехме. Ако искахме човек, който да управлява всички власти, нямаше нужда да влизаме в никакъв ЕС. Просто можеше да си кротуваме и да празнуваме 3 декември 2006 г. – годишнина от основаването на ГЕРБ, на която

групово се полагат венци в Банкя

Главчев сдаде поста позорно. Редно ли бе въобще да подаде оставка? Не зная. Разправията му с соцлидера Корнелия Нинова бе ненужна, грозна, тенденциозна. Но тя достатъчен повод за оставка ли е? Главчев престоя на поста точно 7 месеца и като че ли не свърши огромни глупости. И определено не заслужаваше подобен публичен линч. Той сътвори най-голямата глупост вчера, когато позволи да бъде натирен от председателския кабинет, не се защити, не запази достойнство, а ни в клин, ни в ръкав рече, че се чуди дали да стои въобще в НС, щом… Корнелия Нинова е в залата. Този човек се разсърди на Нинова за уволнението си! За него очевидно е недопустимо да се обиди на Борисов, който го унизи. Комичното е, че в онзи спор с Нинова Главчев се опитваше да защити Борисов и вероятно е очаквал похвала за това, а не уволнение. Няма да се спирам на дребния детайл, че Нинова цитираше Борисов, когато „обиждаше“ Борисов… Сложно е, знам.

Само гербери могат да го схванат това

На пръв поглед Главчев си отива за нетолерантност. Държа се ненужно остро с Корнелия Нинова в момент, в който ГЕРБ иска БСП да подкрепи конституционни промени. Но тази теза се изпари като лунна фея в есенен ден, когато разбрахме кого назначава Борисов за шеф на НС – Цвета Караянчева. Извинявайте, хора, но в ГЕРБ трудно може да се намери по-нетолерантен човек, по-голяма уста от „острието“ Караянчева. Тази жена не пропусна да атакува персонално нито един значим представител на опозицията и сега е натоварена да въдворява ред в пленарна зала? Трудно може да намерите изказване на Караянчева, в което тя да не нарича опонентите си „провалили се политици“, „лицемери“, „хора, сключили сделка с дявола“ и т.н. Караянчева, която признаваше, че е побойничка от малка, днес ще търси баланса в парламента, ще ръководи мъдро и компетентно законодателния процес? Вие вярвате ли на това? Спомням си едно интервю, в което тя признаваше, че е изключително емоционална: „Емоцията показва, че не се преструвам, не се преправям, не съм в роля. Аз съм такава“. И тази жена сега ще влезе в роля на председател на парламента? Как ще стане това?

Миг след избора на Караянчева всички социални мрежи започнаха да припомнят „откритието“, че „Пекин е столица на Виетнам“, което тя направи от парламентарната трибуна, както и последвалото й обяснение, че признава гафа, наречен от нея просто „лапсус“, но не е „блондинка под прикритие“. Какви са географските й познания и каква е разликата между нея и Черната Златка в това отношение – въобще не е интересно. Важното е

каква е тази управляваща партия,

която не може да лансира по-подходящ човек за поста от Караянчева, която уверяваше, че е репресирана като ученичка преди 10 ноември заради… работническия си произход. Учителите я гледали много строго, докато й пишели шестици.

Добре, защо Борисов назначи Караянчева? По същата причина, по която уволни Главчев – защото може. Вие продължавайте да си мислите, че България е парламентарна република, т.е. власт номер 1 се крие в НС. Вярвайте, че има такова нещо като държавна йерархия, в която Борисов ще седи на опашка след Караянчева. Живейте в заблуда и примирение или псувайте упорито под юргана. Истината е, че днес и тук всичко – от асфалта и стадиона до самолетите и парламента, зависи от Бойко Методиев Борисов. А ние явно заслужаваме тази клета участ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: